Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Slovo "podnikatel" se v češtině stalo takřka synonymem slova "podvodník". Proto se i samotní podnikatelé ve své většině tohoto slova štítí a zpravidla se jím ani sami neoznačují. Spíše řeknou "mám firmu" případně "jsem majitel firmy" anebo oprášili podivné archaické slovo "živnostník". Ale ony i jiné odvozeniny slova "podnikat" nejsou většinou nejlépe vnímány. Když se třeba řekne "podnikavý účetní" tak toto slovní spojení nejspíše vyvolá představu defraudanta anebo "podnikavá dívka" zase představu zlatokopky přes klín. Myslím že za to nemohou jen média:-)

0 0
možnosti
ZH

Moc dobrej článek. Já se přiznám, že patřím k té druhé skupině. Jakmile čtu že podnikatel ..bla..bla. Tak si tak nějak představím jednoho svého zaměstnavatele. :-)

No protože jsem soudný člověk, dokonce jsem z nouze 2 roky byl OSVČ, tak se vždycky přemůžu a beru to slovo naprosto neutrálně. To slovo ovšem nezprofanovali novináři, ale část podnikatelů, kteří vlastně ani podnikateli nebyli, spíše podnikavci. Ale takhle je nesmíte nazývat, dokuď je alespoň neodsoudí. V Němčine je podnikatel Unternehmer. A taky se v novinách píše Unternehmer betrügt ..... a podobně. Přesto to slovo nemá onu pachuť, jako v čechách. Domnívám se, že je to tím, že lidi znají většinou takové ty normální podnikatele z běžného života a vědí, že lumpové jsou jen málokteří. Prostě je tam těch slušnejch asi víc. U nás se jich v devatesátých letech urodilo hodně, ale málokterý byl opravdu solidní, Ti byli nakonec decimováni druhotnou platební neschopností. Teď se snad ten podnikatelský stav vyhrabe z nejhoršího, alespoň jim to přeju.Podobné to je se slovem rom. Dneska je to už vlastně horší než cikán. Já když slyším dneska z televize za rohem slovo rom, ani se nezvednu, zase nějakej mord, bitka nebo přepadení. Když ale slyším slovo cikán, tak se jdu podívat, jestli nezahraje někdo na cimbál, nebo na skřipky. :-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik