Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisky z cesty - část 12. Pod skálou Tárika

Jsme kousek za městem Linea de Concepcion. Sluníčko pálí, ale na pláži ještě fouká studený vítr. Pár lidí se i koupe. Voda je však ještě studená. Máme pár dní do velikonočního týdne.

Ve Španělsku jsou velikonoce, neboli Semana Santa (Svatý týden), svátkem, slaveným celý týden, tak jak se na nejvýznamější křesťanský svátek sluší. Je tedy jasné, že pokud nestihneme opravit auto do konce tohoto týdne, máme smůlu. Naštěstí ještě v neděli večer potkáváme na pláži krajany, kteří zde žijí již několik let a ochotně nám dávají doporučení na mechanika, se kterým se stoprocentně domluvíme.

Hned v pondělí ráno jedu na kole do jeho dílny, abych dohodnul opravu. Je jasné, že to nebude jen tak, protože výměna všech dílů za nové by nás finančně zrujnovala. Na Španěla poměrně vysoký, potetovaný chlapík, je opravdu sympaťák a jak později zjišťuji i dobrý mechanik. Domlouváme se na repasu čerpadla a celkem rozumné ceně za ostatní díly a práci. Auto bude do konce týdne pojízdné.

Město La Linea de le Concepcion, které leží na úžině mezi pevninou a Gibraltarskou skálou, nemá tak dlouhou historii, jak bývá u španělských měst zvykem. Je kulturně i ekonomicky velmi úzce spjato s Britským zámořským územím Gibraltar, o čemž svědčí i fakt, že v Linea se bez problémů domluvíte anglicky i s lidmi té nejstarší generace. Osada na hranici s britským územím vznikla někdy ve třicátých letech 18.století, kdy se zde usazovali lidé spjati s budováním hraničního opevnění. Osada, která správou patřila až do roku 1870 pod město San Rogue, se rychle rozrůstala. Drtivá většina lidí zde velmi dobře prosperovala díky zásobování a zajišťování služeb v Gibraltaru, což přetrvává prakticky dodnes. Titul města obdržela osada La Linea de la Concepcion od krále až v roce 1913.

La Linea de Concepcion. Pohled od Gibraltaru.

Máme několik dní čas a tak po dni odpočinku na pláži vyjíždíme kolmo do města Gibraltar, jehož skálu vidíme, ať se hneme kamkoliv. Ačkoliv je téměř jasno a sluníčko pálí, nad Gibraltarem se stále drží tmavý mrak, jako by si Britové do svého jihoevropského území dovezli i něco ze svého pověstného anglického počasí.

Stálepřítomný mrak nad Gibraltarem. Skoro jako by si Britové přinesli i trochu svého známého anglického počasí.

Gibraltar se stal oficiálně Britským územím v roce 1713, čemuž předcházelo dobytí tohoto mimořádně strategického území anglicko-holandskou posádkou, za takzvané války o španělské dědictví. Tento konflikt byl ukončen Utrechtskou mírovou smlouvou, která správní nároky Britům potvrdila. Španělé se poté pokusili území zpět dobýt, ovšem bez úspěchu. Poté bylo vybudováno již zmíněné opevnění, které však vydrželo jen do napoleonských válek, kdy Britové se společně se Španěly postavili bonapartistické armádě. Říká se, že kdo má kontrolu nad Gibraltarem, má kontrolu nad celou úžinou mezi Evropou a Afrikou. Díky této strategické poloze sehrálo území svou důležitou roli i za druhé světové války, která se jinak frankistickému Španělsku takřka vyhnula. Ještě za režimu generála Franka se konalo referendum o připojení ke Španělsku. Většina obyvatel však připojení odmítla a po vyhlášení nové gibraltarské ústavy, nechal generál Franko v roce 1969 dokonce uzavřít hranice. To znamenalo vážný problém jak v Gibraltaru, který tak zůstal bez zásobování, ale i pro obyvatele města La Linea de la Concepcion, protože tisíce lidí přišlo ze dne na den o práci. Další referendum se konalo hned po demokratizaci Španělska, ovšem připojení ke Španělsku bylo opět odmítnuto. Jisté spory mezi oběma stranami přetrvávají dodnes a po britském přijetí brexitu opět mírně zesílily. V běžném životě se to projevuje hlavně v kontrolách na hranici, což je pro obrovské množství Španělů pracujících v Gibraltaru velmi nepříjemné.

Gibraltar tvoří vlastně jen gibraltarská skála, která se zvedá přes 400 metrů nad moře a pár čtverečních kilometrů zástavby. Název dostala tato skála od arabů, kteří ji pojmenovali podle Tárika ibn Zijád, který se zde se svým vojskem vylodil v roce 711, čímž začala několik století trvající přítomnost arabských a berberských muslimů na Pyrenejském poloostrově. Arabské Džibal al-Tárik bylo později zkomoleno na Gibraltar.  Gibraltar má i své letiště, jehož ranvej křižuje jedinou příjezdovou silnici od hranice, která je při každém odletu a přistání zastavena závorami, jako železniční přejezd.

Gibraltarský záliv. Vzadu je vidět důležitý španělský přístav Algercias.
Gibraltarské opice. Na cestě k vrcholku skály je uvidíte všude. Jsou už jedním ze symbolů Gibraltaru.

Na samém konci poloostrůvku je terasa nad mořem, kterou Britové pokládají za konec Evropy a označují toto místo jako Europa Point. Zajímavostí je fakt, že celému Europa Point, vévodí velká gibraltarská mešita. V Gibraltaru žije vedle křesťanů a silné židovské komunity i velmi početná komunita muslimů.

Mešita na cípku Gibraltaru, který britové nazývají Europa Point.

Je čtvrtek odpoledne a dodávku máme opět pojízdnou. Je tu sice podle mechanika další problém s řízením, ale s opatrností prý snad domů dojedeme. Budeme tomu věřit. Počasí je stále krásné a tak zůstáváme pod gibraltarskou skálou ještě další den, než odjedeme na ten opravdový konec Evropy, kterým je i přes britský Europa Point, španělské město Tarifa.

Autor: Tomáš Zeman | úterý 18.4.2017 18:22 | karma článku: 10,71 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Tomáš Zeman

Kdo půjde pracovat do výroby?

Myslím, že k těm, koho koronavirová krize poškodila nejvíce, patří provozovatelé restaurací, barů a hospod. Není lehké podnikat v tomto odvětví, obzvlášť když nevíte dne ani hodiny, kdy vám vláda zakáže pracovat.

14.12.2020 v 18:28 | Karma: 19,66 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Tomáš Zeman

Proč slavíme nový rok právě tuto noc

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč miliony lidí na celém světě se mnohdy dlouhou dobu připravují na jeden okamžik, aby ho povýšili na nejslavnější chvíli celého roku?

31.12.2019 v 21:55 | Karma: 14,60 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zdravý rozum se u nás už vytratil?

Silnice první třídy číslo 9 v úseku mezi Dolním Podlužím a Svorem, vedoucí přes Stožecké sedlo známé spíše pod názvem „Šébr“, je důležitou dopravní tepnou spojující Šluknovský výběžek s českým zbytkem světa.

26.11.2019 v 19:10 | Karma: 26,13 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 13. Velikonoční týden na samém jihu Evropy

Je pátek před květnou nedělí. Sjíždíme lesem větrných elektráren do města Tarifa, které někteří nazývají pueblo blanco, čili bílé město. V tuto roční dobu, kdy všechny barvy jsou tak nějak sytější,

22.4.2017 v 16:44 | Karma: 11,01 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 11. Zpátky k moři

Konečně jsme přečkali studenou vlnu, která byla pravděpodobně posledním záchvěvem letošní dlouhé zimy. Máme za sebou jarní úklid auta a po třech dnech u přehrady Guadalhorce se chystáme na další etapu cesty.

11.4.2017 v 17:27 | Karma: 11,42 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik