Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisky z cesty - část 11. Zpátky k moři

Konečně jsme přečkali studenou vlnu, která byla pravděpodobně posledním záchvěvem letošní dlouhé zimy. Máme za sebou jarní úklid auta a po třech dnech u přehrady Guadalhorce se chystáme na další etapu cesty.

První zastávka je ve městečku El Chorro, které bylo známé především mezi horolezci. Od hráze přehradní soustavy Guadalhorce až po přehradu Tajo de la Encantada u El Chorro vede stezka, která byla vybudována na počátku dvacátého století a sloužila k rychlému přesunu mezi přehradami. Ve své spodní části vede po dřevěných můstcích nad kaňonem, ve výšce přes sto metrů nad hladinou Guadalhorce. Při slavnostním otevření komplexu přehrad ve dvacátých letech, byl přítomen i španělský král, který celou stezku prošel. Na jeho počest byla stezka později přejmenována na Caminito del Rey. V devadesátých letech byla již stezka v dezolátním stavu a stala se lákadlem pro lezce a různé dobrodruhy, kteří ji nazývali stezkou smrti. Když však během jedno roku, v první dekádě tohoto století, se při přechodu stezky zabilo šest lidí, stezka byla definitivně uzavřena, ale stěny kaňonu byly stále zdolávány lezci ze všech koutů světa a městečko El Chorro se stalo lezeckým rájem. Dnes je po důkladné rekonstrukci stezka druhým rokem znovu otevřena veřejnosti. Za deset euro si ji můžete celou projít. Otevření této turistické atrakce, kam jezdí v obrovském množství návštěvníci z nedalekých letovisek při Costa del Sol, však znamenalo také konec lezecké rajské éry města El Chorro. My jsme absolvovali pouze část vedoucí po zemi podél řeky, protože pro děti do osmi let věku je zbytek cesty nepřístupný.

Městečko El Chorro je vlastně jen pár domů a restaurací a vlakové nádraží.
Caminito del Rey. Můstek přes řeku Guadalhorse.
Kaňon řeky Guadalhorse a Caminito del Rey.
Řeka Guadalhorse.

Několik kilometrů zpět na sever je další zajímavost, kterou si nesmíme nechat ujít. Laguna de Fuente de Piedra je v tuto jarní dobu místem, kde hnízdí a vyvádějí své potomky plameňáci. Přijíždíme do velkého návštěvnického centra, které je však bůh ví proč zavřené a vydáváme se po zpevněné pěšině kolem severní části laguny. Obrovská hejna plameňáků jsou však přesně na opačné straně laguny. Zítra se pokusíme přiblížit se od olivových polí na jihu, dnes už jedeme hledat místo k noclehu.

Ráno vyjíždíme k jihu laguny a zastavujeme v olivovém sadu. Po slabé čtvrthodince chůze sadem máme plameňáky jako na dlani. Vidět je ve svém přirozeném prostoru je opravdu něco jiného, než návštěva zoo.

Plameňáci na Laguna de Fuente de Piedra.
Plameňáci na Laguna de Fuente de Piedra.

Vydáváme se dál k městu Algodonales, kde chceme nakoupit olivový olej. Po pár kilometrech jízdy cosi luplo a je mi jasné, že je zle. Zastavuji u krajnice a sotva nakouknu pod auto, vidím cáry rozvodového řemenu. Když vymotám namotané zbytky gumy od čerpadla posilovače řízení, zjišťuji, že z něj teče olej. Je čtvrtek odpoledne a tak na nic nečekám a sháním opraváře. Ačkoliv ve městečku Campillos je snad na dvacet autoopraven, najít někoho, kdo by objednal a vyměnil alespoň rozvoďák do konce týdne, je skoro nemožné. Nakonec, když už chci řemen jen objednat, abych si ho sám nasadil, domlouvám se v jedné dílně, že mi ho ráno nasadí a u čerpadla zjistí cenu. Ráno mi řemen opravdu nasadí, ale do výměny čerpadla se mechanikovi evidentně nechce. Slibuje, že ještě do večera zavolá, ale na telefonu čekám marně. Při představě celého víkendu ve městečku Campillos, kde vlastně není nic k vidění, jen všudypřítomný zápach pohnojených polí, se celkem hrozíme. Riskneme to tedy a ještě večer jedeme k přehradě Embalse de Zahara, kde přespíme, abychom v sobotu dojeli do starobylého města Ronda, kde bude víkend mnohem příjemnější.

Přehrada Embalse de Zahara.
Kostel v Zahara de la Sierra.

Město Ronda je další perlou Andalusie. Je vybudováno na vysokém břehu kaňonu řeky Guadalevín, nazývané také Rio Grande. Starou část města s novějšími čtvrtěmi spojuje impozantní most Puente Nuevo, který byl vybudován v polovině 18.století a je vysoký přes sto metrů. Název města pochází prý již od Keltů, kteří toto místo nazývali Arunda a obývali ho asi od sedmého století před Kristem. Poté se zde vystřídali Řekové, Féničané a samozřejmě Římané. Po rozpadu římského impéria město spravovali vizigótští panovníci. Největšího rozmachu se město dočkalo až za muslimské nadvlády, v letech 713-1485. Během této doby byla vybudována většina staveb dnešní staré čtvrtě. Za pozornost stojí zejména Casa del rey Moro, neboli dům maurského krále, s krásnými terasovými zahradami, vysutými nad kaňonem. Další pozoruhodností je městské opevnění, kde je dílo přírody velmi chytře doplněno lidským umem. Novodobá historie města Rondy patří zejména koridě. Ve městě je jedna z nejstarších arén ve Španělsku a z Rondy pocházelo několik významných toreadorských rodů. Dnes je v Plaza del Toros muzeum koridy, kde se můžete dozvědět vše o historii i současnosti tohoto populárního, dnes už však už trochu kontroverzního fenoménu.

Puente Nuevo
Kavárny na terasách nad kaňonem v Rondě.
Kaňon ve městě Ronda.
Brány do starého části města Ronda.
Bývalý minaret ve staré části města Ronda.
Dům maurského krále je momentálně v rekonstrukci. Terasové zahrady nad kaňonem jsou přístupné.

Je neděle odpoledne a stojíme před rozhodnutím, zda dál riskovat a sjet necelých sto kilometrů k Giraltarskému zálivu, nebo zůstat a ráno hledat autoopravnu v Rondě. Protože nemáme příliš pohodlné parkování, abychom zde trávili dalších několik dní, vyjíždíme přes hory k jihu. Posilovač řízení už nefunguje, což je do prudkých zatáček dost nepříjemné, ale čerpadlo se stále stále točí...

Sjíždíme z hor a projíždíme nekonečné pastviny se stády ovcí i hovězího dobytka. Slunce pomalu zapadá a už vidíme moře. Objíždíme město Linea de la Concepcion a zbývá jen pár metrů na pláž, ke staré strážní věži za městem. Cosi zasmrdělo a znovu se ozvalo lupnutí. Čekal jsem zadřené čerpadlo - bylo to však o něco horší - rozehřátý olej, který kapal z čerpadla, totálně zdemoloval gumový unašeč napínáku a celý rozvod je na výměnu. Alespoň, že jsme už v teple.

Autor: Tomáš Zeman | úterý 11.4.2017 17:27 | karma článku: 11,42 | přečteno: 228x
  • Další články autora

Tomáš Zeman

Kdo půjde pracovat do výroby?

Myslím, že k těm, koho koronavirová krize poškodila nejvíce, patří provozovatelé restaurací, barů a hospod. Není lehké podnikat v tomto odvětví, obzvlášť když nevíte dne ani hodiny, kdy vám vláda zakáže pracovat.

14.12.2020 v 18:28 | Karma: 19,66 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Tomáš Zeman

Proč slavíme nový rok právě tuto noc

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč miliony lidí na celém světě se mnohdy dlouhou dobu připravují na jeden okamžik, aby ho povýšili na nejslavnější chvíli celého roku?

31.12.2019 v 21:55 | Karma: 14,60 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zdravý rozum se u nás už vytratil?

Silnice první třídy číslo 9 v úseku mezi Dolním Podlužím a Svorem, vedoucí přes Stožecké sedlo známé spíše pod názvem „Šébr“, je důležitou dopravní tepnou spojující Šluknovský výběžek s českým zbytkem světa.

26.11.2019 v 19:10 | Karma: 26,13 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 13. Velikonoční týden na samém jihu Evropy

Je pátek před květnou nedělí. Sjíždíme lesem větrných elektráren do města Tarifa, které někteří nazývají pueblo blanco, čili bílé město. V tuto roční dobu, kdy všechny barvy jsou tak nějak sytější,

22.4.2017 v 16:44 | Karma: 11,01 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 12. Pod skálou Tárika

Jsme kousek za městem Linea de Concepcion. Sluníčko pálí, ale na pláži ještě fouká studený vítr. Pár lidí se i koupe. Voda je však ještě studená. Máme pár dní do velikonočního týdne.

18.4.2017 v 18:22 | Karma: 10,71 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik