Zápisky z cesty - část 8. Pod pohořím Sierra Nevada

27. 03. 2017 10:51:33
Směřujeme na jih po pobřeží. Chceme na pár dní do Granady, ale letošní zima se protahuje. Původní plán byl cesta přes město Guadix, ale ranní teploty které hlásí města pod Sierrou, nás nutí měnit trasu.

Projíždíme plastikovou zemí od Almerie po Motril. Plastiková země proto, že od samotné pláže až po horský pás není nic jiného než souvislá plocha fόliáků, ve kterých se pěstují rajčata a papriky pro celou Evropu. Mezi igelitem občas vykoukne nějaká vesnice nebo město, jako ostrůvek v mléčně bílém moři. Není tu příliš co k vidění, ale je tu alespoň tepleji.
Po noci strávené v jednom malém městečku, na pláži hned vedle fόliáku, sjíždíme k přístavnímu městu Motril. Parkujeme na velkém parkovišti v klidném městečku Torrenueva. Zdejším plážím se někdy přezdívá granadská pláž, protože do Granady je tu už co by kamenem dohodil. Tedy pokud by uměl hodit dost vysoko. Dáváme si oběd. Přežene se další přeháňka, která sice trvá sotva půl hodiny, ale je celkem intenzivní.


Stoupáme po dálnici směrem do hor, krajem dolní Alpujarras a potom podél řeky Rio Guadalfeo, na které je impozantní přehrada Embalse de Rules, k městu Órgiva. Oblast, která je nazývána Alpujarras, se táhne jižním úbočím pohoří Sierra Nevada prakticky až po Motril.


Alpujarras je známé především pro svůj specifický ráz, který je dosti odlišný od okolních oblastí. Již od přelomu prvního tisíciletí byla tato úrodná oblast osídlena maurskými muslimy, kteří hospodařili nejen ve výjimečně úrodných oblastech dolní Alpujarras, ale dokázali díky obdivuhodnému zavlažovacímu systému a velmi sofistikovanému zemědělství obdělávat s vysokou efektivitou i vysoko položené oblasti a strmé jižní svahy pohoří Sierra Nevada. Ti zde zůstali i po dobytí Granadského království na konci 15.století a byli přinuceni konvertovat ke katolickému vyznání. Tito konvertité byli nazýváni Moriscos. Je celkem pochopitelné, že si v této izolované homogenní společnosti i přes násilnou konverzi udrželi jak svoji víru, tak další složky kultury, jako řeč, oblékání, architekturu a samozřejmě i techniky hospodaření. To se ovšem brzo stalo trnem v oku církevní správě a tak granadský biskup požádal o pomoc španělského krále, jímž byl tou dobou už Filip II. a počalo období těžkých represí. Do rodin byli přidělováni Španělé ze všech koutů království, aby se jednak naučili techniky hospodaření, ale hlavně dozorovali a podávali hlášení o všem "nekatolickém". Represe došli až tak daleko, že po vyhlášení pragmatické sankce Filipem II. vypuklo v roce 1568 obrovské povstání, které trvalo téměř tři roky a je některými historiky označováno za jeden z nejkrvavějších konfliktů 16.století. Bylo však potlačeno a na 80 tisíc Moriscos bylo násilně rozmístěno po celém Pyrenejském poloostrově. Techniky maurského zemědělství se nakonec téměř vytratili, ale krajina i architektura nese dodnes stopy této kultury.
Zastavujeme na odpočívadle, které je výchozím místem naučné stezky po stopách hornictví v Orgivě. Stezka vede strmě do kopce a má několik kilometrů, které museli denně Orgivští horníci absolvovat. Těžba minerálů je zde patrná již od dob Féničanů, ale svého největšího rozkvětu dosáhla v 19.století a intenzivně pokračovala až do posledních desetiletí století 20. K našemu překvapení pokračuje dodnes, takže po několika kamionech, které překládaly vytěžený materiál ještě v osm večer pár metrů od naší dodávky, jsme se rozhodli změnit místo nocování. Chtěli jsme sestoupit až k řece Guadalfeo, kde je jedna z několika komunit kolem Orgivy, které místní nazývají hippie. Po tmě však v labyrintu cest, políček a zahradních domků se brzy totálně ztrácíme. Motor už vaří od hodinové jízdy na jedničku, doplňované otáčením mezi olivoněmi. Nakonec naprosto vyčerpáni zaparkujeme na prvním možném místě a téměř okamžitě usínáme. Na autě je už několik šrámů, po dnešku však první odřenina o kaktus!


Místo které nás v noci potkalo, se ukázalo jako příjemné parkování mezi starými eukalypty a tak tu nakonec zůstáváme další dvě noci. Nejen město Orgiva, ale i údolí řeky Chico a řeky Guadalfeo jsou jako stvořené k procházkám.


Konečně se zlepšila alespoň na dva dny předpověď počasí pro Granadu a tak ještě s jednou rodinou, se kterou jsme se v Orgivě spřátelili, vyjíždíme na druhou stranu Sierry Nevady. Po krátké zastávce u lázeňského města Lanjarón, proslulého vynikající vodou a výrobou alpujarrského jamónu, vjíždíme do jedné z nejkrásnějších a nejpříjemnějších metropolí Evropy - Granady. Je velmi slunný víkend a ve Valencii vrcholí Fallás, takže tradičně mnoho místních se vydalo na dovolenou, aby se vyhnuli ruchu. Fallás jsou již dnes spíše atrakcí pro turisty, než významný svátek pro obyvatele Valencie a tak je Valencie plná turistů z celé Evropy a vypadá to, že v Granadě je polovina celé provincie Valencie. I přes ty davy je zde však krásně.

Autor: Tomáš Zeman | pondělí 27.3.2017 10:51 | karma článku: 9.10 | přečteno: 209x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 418 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 382
Tomáš Zeman.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...