Zápisky z cesty - část 5. Carboneras

6. 03. 2017 15:15:44
Je čtvrtek. Vítr zatím neustal, ale předpověď slibuje krásný slunečný týden. Sestupujeme serpentinami k moři a v dálce je vidět vysoký komín tepelné elektrárny v Carboneras.

Carboneras je městečko s necelými devíti tisíci stálými obyvateli, ke kterému však přináleží ještě několik malých vesniček mezi horami. Samotné město je ze všech stran obklopeno přírodním parkem Cabo de Gata - Níjar a necelých 500m od pobřeží je ostrov Isla de San Andrés, okolo kterého je podmořský přírodní park.
Zaparkujeme na okraji města a do centra vjíždíme na bicyklech. Město nás velmi příjemně překvapuje svojí atmosférou a velmi milými lidmi. Projíždíme po paseo maritimo až na druhý konec města, kde je rybářský přístav. Rybaření zde má dlouhou tradici a ještě nedávno bylo hlavní obživou místních obyvatel, o čemž svědčí i rybářský člun v městském znaku a mramorový monument na pobřeží v samém centru města, znázorňující rybáře, který přes rameno vleče obrovského mečouna.


Při cestě zpět míjíme renovovaný větrný mlýn a zastavujeme v městském parku, který je zároveň dětským hřištěm. Obdivuhodný je katkusový altánek, obehnaný vodou. Několikametroví obři jsou stažení tak, aby vytvářeli střechu, která v létě určitě spolu s tekoucí vodou kolem, vytváří příjemné místo k odpočinku.
Navštěvujeme i castillo de San Andrés, strážní hrad který je nedávno zrekonstruován a slouží k pořádání kulturních akcí a výstav. Byl vybudován záhy po rekonquistě a rodiny vojáků zde sloužících, se stali zakladateli města. V patře je stálá, tématicky rozdělená výstava dobových fotografií, které městu zapůjčilo několik místních rodáků a zachycují život ve městě již od prvních desetiletí dvacátého století až po sedmdesátá a osmdesáta léta.


Město získalo svůj název od uhlířského řemesla, které zde před staletími kvetlo. Carboneras by se dalo do češtiny přeložit jako "milíře". Ač dnes při pohledu na holé kopce kam dohlédnete, je to velmi těžká představa, byl kdysi tento kraj hustě zalesněn a osada byla po souši téměř nedostupná. Existovala prý stezka do několik kilometrů vzdáleného Agua Amarga, ale schůdná byla jen s velkým úsilím a jakákoliv přeprava nákladu byla vyloučena.

Lesy však za poměrně krátkou dobu podlehly výrobě dřevěného uhlí, které se po moři rozváželo po celém španělském středomořském pobřeží a také k africkým břehům, zvláště do oblastí dnešního Alžíru.
Od devatenáctého století se v Carboneras rozvíjí průmysl spojený s rybolovem. Továrna na led, mrazírna, rybářský přístav s překladištěm a řemesla spojená s rybolovem. V druhé polovině dvacátého století se Carboneras otevřelo světu. Turisté začali objevovat zdejší pláže a na počátku šedesátých let si režisér David Lean vybral Carboneras k natočení některých scén slavného filmu Lawrence z Arábie. Po setkání Rainbow, stejně jako další místa Cabo de Gata, objevili zdejší pláže a klidné městečko hippies, což zanechalo na životě města nesmazatelnou stopu.
Dnes má Carboneras mimo velký rybářský přístav s mrazírnou a s rybím velkoobchodem i velký průmyslový přístav, s rozsáhlou průmyslovou zónu a přilehlými doly. Hlavní produkci zastává vápenka a cementárna. Je zde také "desaladora", továrna na odsolování vody, která je jedna z největších v Evropě a tepelná elektrárna.


Mezi průmyslovým přístavem a městem nalézáme parkoviště přímo u pláže a dokonce zde teče i užitková voda. Před půlnocí nás však vyhání nekončící hluk z průmyslové zóny, který se s večerním tichem města znásobil. Odjíždíme zpět na severní okraj města, na pláž playa del Algarrobico, kde ticho ruší jen motory rybářských lodí, stahujících a natahujících sítě.
Ráno se opět ozvalo auto. Vyjíždíme po úzké, klikaté silničce, kopírující koryto řeky Saltador a v motoru cosi klepe. Zatímco Zdena odchází s Odínkem na procházku korytem řeky, já zůstávám v osadě Cueva del Pájaro, abych se pokusil alespoň najít původ nepatřičného zvuku. Během asi patnácti minut se u mne vystřídala většina místních a Henrique, asi šedesátník také s renaultem, mě uklidňuje, že to rozhodně nic není. Pokud prý nestoupá teplota a motor maže, nemám si dělat hlavu. Znám dobře španělský přístup k problémům, ale v tuto chvíli dávám celkem rád na jeho radu a dělám, že už nic neslyším. Co jiného mi taky zbývá.


Zůstáváme v Carboneras celý týden. Playa del Algarrobico se ukázala jako velmi pohodlné stanoviště a v Carboneras se cítíme dobře. Odínek si tu našel kamaráda, dvouletého Carmela, kterého učí všechny rošťárny a musíme denně chodit na dětské hřiště, v centru Carboneras.


Celý týden je slunečno a teplo, které nás nutí vytáhnout kraťasy a krémy s UV filtrem. Postupně prozkoumáváme okolí a je zde opravdu co k vidění. Na jih od města je pláž Playa de los Muertos (pláž mrtvých), končící mysem mrtvých. Ponurný název dostala tato pláž díky mořským proudům, které právě v jižní části zátoky vydávaly těla rybářů a námořníků, kteří v těchto vodách ztroskotali. I přes tento název patří k nejkrásnějším plážím španělského pobřeží.


Úchvatné jsou i procházky nesčetnými kaňony, které vytvořila voda, která dnes už většinu roku proudí jen pod povrchem země a sem tam se ukáže, aby se na její přítomnost úplně nezapomnělo. Takřka na každém kroku je možné vidět důmyslné a umě vytvořené zavlažovací systémy, které jsou původně dílem arabských osadníků z první poloviny druhého tisíciletí. Od řečišť byla voda rozváděna po všech svazích akvadukty a prokopanými šachtami.

Autor: Tomáš Zeman | pondělí 6.3.2017 15:15 | karma článku: 13.27 | přečteno: 243x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 382
Tomáš Zeman.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...