Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisky z cesty - část 0. Před odjezdem

Po delší odmlce jsem se opět vrátil na blog. Nikoliv proto, že bych chtěl komentovat dění, nebo provokovat svým relativismem, ale dočista z jiného důvodu. Již poněkolikáté vyrážíme na cesty a tentokrát bych se rád prostřednictvím

blogu podělil se všemi, koho naše tak trochu nomádské cestování zajímá.

Takže od začátku. Náš cestovní tým jsem já, moje žena a naše zlatíčko Odínek, který v září oslavil dva roky. Náš dopravní prostředek a zároveň hotel je dodávka Renault Master, jenž brázdí silnice již třináct let. Letošní cíl je stejně jako vždy velký otazník, ale směr cesty je jasný – kurz jihojihozápad a čím tepleji, tím lépe. Krátká zastávka ve Valencii, kde musíme navštívit známé a potom směr Andalusie. Pro tento styl cesty jsem si vypůjčil výraz J.A.Komenského „peregrinýrování“. Je to taková cesta, u které primárním motivem není zisk v ekonomickém smyslu a jejím cílem se často stává ona cesta samotná. Naše cesta však několik cílů přece jen má. Jelikož se již delší dobu věnuji fenoménu lidské mobility, zvláště právě zmíněnému peregrinýrování, očekávám od naší cesty mnoho nových dat, protože jih Španělska je v zimě pro spoustu lidí tohoto druhu takřka Mekkou. Dalším cílem je poznat mnoho nových míst, získat mnoho nových zkušeností a hlavně poznat nové lidi. A letos přibyl další cíl. Rozhodl jsem se naší cestu i zdokumentovat a to nejen příspěvky na blog, ale i pokusem o malý amatérský filmový snímek. Takže držte palce.

Do odjezdu zbývá zhruba čtrnáct dní a nervozita stoupá. Je potřeba dodělat vše rozdělané a vyrovnat vše nevyrovnané. Na cestu se vždy má vyjíždět s čistým štítem, takže vyrovnat všechny dluhy, zrušit telefonní tarify, odhlásit internet, zazimovat dům. Protože vaříme z velké části z vlastních zdrojů a samozřejmě vypínáme i elektřinu, je nutné zpracovat obsah mrazničky a sklepu. Takže několik dní se bude zavařovat maso i zelenina do skleněných konzerv a pomalu vyplňovat spodní úložné prostory dodávky. Nekončící mrazy mi dělají obrovské starosti – mám nový solární panel na střechu s výkonem 140KwA a lepidlo kterým se držáky lepí, potřebuje po tři dny teplotu minimálně 5 stupňů. Náš dvorní automechanik, který dělá preventivní prohlídku, si samozřejmě auto tři dny na dílně nenechá a tak alespoň přikrývám střechu dekami, protože konečně na ní není centimetr ledu a zmrzlého sněhu. Každý večer pouštím topení, protože pokud nechci hledat každý vrták, šroubovák, nebo zkoušečku v půlmetrové závěji sněhu, musím počkat až Odínek usne. Zatím to vše vypadá beznadějně a já propadám panice.

Už jen týden. Po zapojení panelu zjišťuji, že trakční baterie je v posledním tažení. Sněhu opět připadlo a mě se podařilo na nových letních gumách naprosto umělecky zapadnout přímo před naším domem. Auto je napříč přes cestu, opřené zadkem o malý stromek a jediná cesta ven je dopředu do kopce po dvoucentimetrové vrstvě ledu, pod kterou je zmrzlé bláto. Ve dvě v noci konečně vítězně couvám po cestě z kopce dolů, auto až po střechu od kaše ze sněhu a bláta, pravá přední guma o nějaký ten milimetr menší a kdoví co ještě. Večer čtu zprávu od kamarádky z Valencie, že jim napadl sníh a doprava na všech hlavních tazích kolabuje, ale než dojedeme, má prý být už zase normální středomořská zima. Určili jsme odjezd na neděli  5.února.  Zdena ještě došívá další praktické kapsáře na stěny a já musím dát do přijatelné podoby naše bicykly. Mraznička ještě plná, auto rozdělané a celé od bláta. Odínek má chřipku, teplotu a kašle a navíc se mu objevila nějaká vyrážka. Takže hurá, za týden vyrážíme!

Autor: Tomáš Zeman | neděle 29.1.2017 21:51 | karma článku: 0 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Tomáš Zeman

Kdo půjde pracovat do výroby?

Myslím, že k těm, koho koronavirová krize poškodila nejvíce, patří provozovatelé restaurací, barů a hospod. Není lehké podnikat v tomto odvětví, obzvlášť když nevíte dne ani hodiny, kdy vám vláda zakáže pracovat.

14.12.2020 v 18:28 | Karma: 19,66 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Tomáš Zeman

Proč slavíme nový rok právě tuto noc

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč miliony lidí na celém světě se mnohdy dlouhou dobu připravují na jeden okamžik, aby ho povýšili na nejslavnější chvíli celého roku?

31.12.2019 v 21:55 | Karma: 14,60 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zdravý rozum se u nás už vytratil?

Silnice první třídy číslo 9 v úseku mezi Dolním Podlužím a Svorem, vedoucí přes Stožecké sedlo známé spíše pod názvem „Šébr“, je důležitou dopravní tepnou spojující Šluknovský výběžek s českým zbytkem světa.

26.11.2019 v 19:10 | Karma: 26,13 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 13. Velikonoční týden na samém jihu Evropy

Je pátek před květnou nedělí. Sjíždíme lesem větrných elektráren do města Tarifa, které někteří nazývají pueblo blanco, čili bílé město. V tuto roční dobu, kdy všechny barvy jsou tak nějak sytější,

22.4.2017 v 16:44 | Karma: 11,01 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 12. Pod skálou Tárika

Jsme kousek za městem Linea de Concepcion. Sluníčko pálí, ale na pláži ještě fouká studený vítr. Pár lidí se i koupe. Voda je však ještě studená. Máme pár dní do velikonočního týdne.

18.4.2017 v 18:22 | Karma: 10,71 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik