Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terorismus versus lidská práva

Můj poslední článek o kontroverzní operaci Chavín de Huántar vyvolal několik reakcí, za které samozřejmě velmi děkuji - je milé vidět, že článek který napíši, někdo opravdu čte a navíc nad ním i přemýšlí. Uvědomil jsem si však také, jak většina z nás vnímá slovo terorismus. Celá kauza kolem operace Chavín de Huátar mě zaujala právě tím, jak málo stačí, aby se z člověka v očích ostatních lidí stal vyvrhel, jenž si nezaslouží být lidskou bytostí. Stačí jen, aby byl označen za teroristu. Dovolte mi tedy ještě pár slov do polemiky terorismus vs. lidská práva.

Osobně si totiž myslím, že slovo terorismus se stalo moderním a je jím označováno každé násilí, které se jaksi nehodí západní společnosti do krámu. A vězte, že existuje i násilí které se do krámu hodí. To je však označováno nikoliv jako teror, ale mnohdy i jako pomoc. 

K násilí (nebo chcete-li k teroru) mám tak trochu ambivalentní vztah. Jednak jsem bytostně proti jakémukoliv násilí a veškeré jeho projevy se mě hluboce dotýkají, na druhou stranu však jako ten kdo se zabývá historií si velmi dobře uvědomuji, že právě násilí patří neodmyslitelně k vývoji společnosti a bez něj se neobešla žádná společenská změna. Jak dobře víme, téměř každé lidské společenství drží pohromadě nějakou společenskou smlouvou. Její nedodržování je trestáno negativními sankcemi, které vykonávají instituce, jenž jsou daným společenstvím určené, a disponují právem užívat násilí. Má-li některý člen tohoto společenství pocit, že jsou potlačována jeho práva, nebo že společenská smlouva je nastavena proti jeho zájmům, chce tuto skutečnost změnit a nemá možnost tak učinit formální cestou, čeká ho zákonitě násilný střet s touto institucí.

Vždyť i celá naše západní kultura s demokracií a všemi výdobytky na které jsme tolik pyšní a díky kterým se stále snažíme působit jako vychovávající taťka lidstva, vznikla jak jinak než násilím. Nebyli snad Danton, Robespierre a další osobnosti teroristé?

A co naše nedávná historie? Nebyli snad hrdinové Gabčík a Kubiš také teroristé? A co celý protifašistický odboj? Pro protektorátní instance byli tito lidé zrovna tak teroristé, kteří by si zasloužili kulku bez soudu. My samozřejmě tyto lidi oslavujeme jako hrdiny, protože nasazovali svoje životy (a mnozí je i položili) za to, abychom teď mohli žít v klidu a míru a třeba i plkat na internetových diskuzích.

Trochu jinou skupinu teroristů tvoří ti, jejichž cílem se stává nezainteresované civilní obyvatelstvo. Tento druh teroru hojně užívají třeba muslimští radikálové. V jejich případě se už podle mého názoru ani nejedná o terorismus (a nebo naopak právě toto je terorismus?). To je již otevřená válka, kterou tito radikálové vyhlásili celé západní společnosti. A to válka nadmíru hnusná. Zabíjet obyčejné nezainteresované lidi je totiž (promiňte mi ten výraz) prasárna. A myslím, že svým způsobem i projev slabosti. Bezbranní lidé se zabíjí velmi lehce, postavit se proti ozbrojené složce moci je už jiné kafe!

A přejděme teď na americký kontinent. Když se budeme dívat na nějakou klasickou "indiánku", budeme pochopitelně držet palce hrdým indiánům, kteří žijí v idylicky beztřídní společnosti a u ohně se domlouvají na útok proti zarostlým a alkoholu holdujícím "prevítům", kteří na jejich posvátných pláních staví pacifickou železnou dráhu. Pak vytrhají koleje a vyhodí do vzduchu vybudovanou železniční stanici. A bílý otec z Washingtonu s celým demokratickým parlamentem je najednou zlý usurpátor, který nedržel slovo.

V andské oblasti je i v novodobé historii bída na každém kroku. Indiánské vesnice, které utrpěly v historii několik vln útlaku a reformy které ve výsledku znamenaly spíše další zhoršení situace, je celkem pochopitelné podhoubí pro revoluční odbojové skupiny. Těžba přírodního bohatství Peru je v rukách nadnárodních společností, kterým jsou osudy vesničanů naprosto lhostejné a tak to místní obyvatelstvo zcela přirozeně vnímá jako krádež jejich země, kterou zdědili po svých předcích. Proto se také tyto odbojové skupiny zpravidla ztotožňují s krajně levicovými ideologiemi. Jejich časté napojení na drogové kartely je už věc zcela jiná - tu zde rozebírat nehodlám.

Nejsem komunista a leninismus, či maoismus jsou pro mě poněkud zvrácené ideologie. Přesto si však nemyslím, že by tito lidé - teroristé - neměli mít právo na řádný soud a vlastní obhajobu. Takové právo má přece kdekterý masový vrah, či nájemný zabiják a proti tomu se nikdo neohrazuje. Nálepkou terorista se však okamžitě stává člověk nelidskou bytostí. Pokud budeme toto právo komukoliv upírat, popíráme vlastní zásady, na které jsme tolik pyšní. Nebuďme tolik nabubřelí v představě, že jen ta naše realita je absolutní nezpochybnitelnou pravdou. Dokud své oponenty budeme bez vyslyšení označovat za teroristy a zbavovat je tak lidství, vyvoláme tím jen další násilí a teror. Těžko tak můžeme dosáhnout nějakého dialogu. Pokud se má společnost někam posunout mírovou cestou a dokázat tím že je skutečně vyspělá, musí dát prostor otevřenému dialogu a snažit se o toleranci a vzájemné pochopení.

Já doufám, že konečné rozhodnutí soudu pro lidská práva bude v kauze Chavín de Huátar znít ve prospěch členů MRTA. Pro Alberta Fujimoriho to bude jen další případ porušování lidských práv, ze kterého bude obviněn a pravděpodobně už mu nebude stát ani za to, aby se ukrýval v exilu jako před lety. Takové rozhodnutí nebude znamenat jen zadostiučinění pro pozůstalé, ale i signál, že mezinárodní deklarace lidských práv není jen cár papíru, ale závazná pravidla vyspělé lidské společnosti.

 

 

Autor: Tomáš Zeman | sobota 1.3.2014 21:25 | karma článku: 6,58 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Tomáš Zeman

Kdo půjde pracovat do výroby?

Myslím, že k těm, koho koronavirová krize poškodila nejvíce, patří provozovatelé restaurací, barů a hospod. Není lehké podnikat v tomto odvětví, obzvlášť když nevíte dne ani hodiny, kdy vám vláda zakáže pracovat.

14.12.2020 v 18:28 | Karma: 19,66 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Tomáš Zeman

Proč slavíme nový rok právě tuto noc

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč miliony lidí na celém světě se mnohdy dlouhou dobu připravují na jeden okamžik, aby ho povýšili na nejslavnější chvíli celého roku?

31.12.2019 v 21:55 | Karma: 14,60 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zdravý rozum se u nás už vytratil?

Silnice první třídy číslo 9 v úseku mezi Dolním Podlužím a Svorem, vedoucí přes Stožecké sedlo známé spíše pod názvem „Šébr“, je důležitou dopravní tepnou spojující Šluknovský výběžek s českým zbytkem světa.

26.11.2019 v 19:10 | Karma: 26,13 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 13. Velikonoční týden na samém jihu Evropy

Je pátek před květnou nedělí. Sjíždíme lesem větrných elektráren do města Tarifa, které někteří nazývají pueblo blanco, čili bílé město. V tuto roční dobu, kdy všechny barvy jsou tak nějak sytější,

22.4.2017 v 16:44 | Karma: 11,01 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 12. Pod skálou Tárika

Jsme kousek za městem Linea de Concepcion. Sluníčko pálí, ale na pláži ještě fouká studený vítr. Pár lidí se i koupe. Voda je však ještě studená. Máme pár dní do velikonočního týdne.

18.4.2017 v 18:22 | Karma: 10,71 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik