Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je terorista a kdo si zaslouží kulku bez soudu?

V Peru ještě zdaleka nevychladla žhavá otázka chilsko-peruánské hranice, ba co víc - stává se díky chilské straně stále aktuálnější, a už vyvstala další závažná kauza. Otázka operace Chavín de Huántar. Příbuzní zastřelených členů organizace MRTA podali stížnost k mezinárodnímu soudu pro lidská práva při organizaci amerických států (CIDH). Soud rozhodl, že opravdu došlo k porušení lidských práv a jednalo se vlastně o popravu bez řádného soudu. Peru však rozhodnutí považuje za vměšování do vnitřních záležitostí a peruánská obhájkyně Delia Muňos přislíbila, že do konce měsíce dodá jasné důkazy, že tato operace byla provedena v souladu s mezinárodním právem. Ačkoliv zastřelení vlastně nikoho o život nepřipravili, organizace MRTA je považována za teroristickou a proto si podle Muňos její členové kulku bez soudu zasloužili.

Možná si ještě vzpomenete na rok 1996, když před vánocemi světem proběhla zpráva o obsazení rezidence japonského velvyslance v Limě členy organizace MRTA. Byl to tehdy mezinárodní poprask. V rezidenci právě probíhala oslava narozenin japonského císaře a sešlo se zde mnoho významných osobností.  14 členů organizace MRTA tehdy vniklo do budovy a hosty recepce zajalo. V noci byly propuštěny všechny ženy a děti a několik dalších osob, převážně zaměstnanců. V zajetí zůstalo 72 lidí. Byl mezi nimi například viceprezident Peru, ministr zahraničních věcí, ministr kultury a mnoho významných lidí z mnoha zemí světa. Organizace MRTA požadovala jako výkupné propuštění 400 uvězněných členů organizace, kteří si v peruánských věznicích odpykávali tresty za teroristické akce. Rukojmí byli drženi v rezidenci celých 126 dní a osvobozeni byli až právě akcí Chavín de Huántar, kterou provedlo speciální ozbrojené komando a při níž bylo všech 14 členů MRTA usmrceno.

Tak nejdříve o organizaci MRTA. MRTA, neboli Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (Revoluční hnutí Túpac Amaru), je extrémně levicová organizace operující na území Peru od roku 1985 (založena byla o rok dříve). Ve svém názvu nese jméno nejvýznamnějšího rebela proti španělské nadvládě a vůdce povstání na sklonku 18.století Túpaca Amaru, jenž byl potomkem posledního inckého panovníka a byl nakonec popraven španělskou koloniální správou. MRTA se podepsala pod několika atentáty na politické představitele, či příslušníky peruánských ozbrojených složek. Organizace vystupuje mimo jiné i proti lidem s odlišnou sexuální orientací a je spojována s násilným útokem v roce 1989 v baru ve městě Tarapoto, kde bylo zabito osm lidí s menšinovou sexuální orientací. Spolu s další extrémně levicovou organizací Světlá stezka byla nejsilnějším krajně levicovým hnutím působícím v andské oblasti na sklonku minulého století. Obě hnutí lze díky násilným akcím při kterých zahynuly i nezainteresovaní lidé, rozhodně označit za teroristické.

 V době tohoto mezinárodního skandálu byl hlavou Peru kontroverzní politik s japonskými kořeny Alberto Fujimori. Ten, ačkoliv se mu podařilo zlepšit ekonomickou situaci po vleklé krizi, je obviňován z rozsáhlé korupce a několikanásobného porušování lidských práv. Jeho vraždící komando, které bylo známo pod označením komando Colina, má na svědomí krvavé masakry nepohodlných lidí. Při odstraňování svých protivníků nehleděl Fujimori ani napravo, ani nalevo. Operace Chavín de Huántar se měla stát (a také se vlastně stala) důkazem, že peruánské ozbrojené složky jsou schopné provést jedinečnou akci k udržení pořádku v zemi a ukázat světu, že se Peru dokáže s terorismem vypořádat.

Samotná akce byla opravdu velkolepá. Byly prokopány podzemní chodby s mnoha východy, jenž měli podobu katakomb vybudovaných předkolumbovskou kulturou nazývanou Chavín a odrytou na archeologickém nalezišti Chavín de Huántar (odtud název operace). Zatímco probíhaly přípravy na operaci, vyhrávaly v okolí rezidence z ampliónů vojenské pochody. To mělo vyvolat u teroristů napětí, ale hlavně přehlušit motory automobilů, odvážejících hlínu z budovaných tunelů. 22.dubna 1997 v 15:23 byla za použití trhaviny otevřena chodba do rezidence a to v místě hlavního salónu, kde si právě členové MRTA krátili čas hraním fotbalu. Začala blesková akce, která skončila zastřelením všech čtrnácti členů MRTA. Nutno podotknout, že vniknutí do rezidence se účastnilo 142 členů policie a armády.

Operace Chavín de Huántar se stala nejvelkolepější protiteroristickou akcí století. Pyšní se i nálepkou nejlépe provedené akce. Jsou však tyto superlativy opravdu namístě? Ať už budeme posuzovat celý incident v ambasadorově rezidenci jako teroristickou akci nebo ne, je nutné položit si otázku, zda bylo opravdu nezbytné všech 14 lidí za těchto okolností bezodkladně zastřelit.

Za celý incident zemřel pouze jediný rukojmí a to ještě na srdeční infarkt. Při akci zahynuli dva příslušníci státních ozbrojených složek. Na požádání červeného kříže byly všechny ženy a děti propuštěny ještě první noc, kdy byla budova obsazena. A pro dokreslení obrázku o této akci je dobré zmínit, že dvě osoby ze 14 členů MRTA byly nezletilé dívky.

Je tedy nutné všechny, kdož jsou označeny za teroristy, okamžitě zbavit lidských práv? Kde je hranice za kterou už člověk není člověkem? Rozhodnutí soudu pro lidská práva pod organizací amerických států očekává s napětím mnoho Peruánců a rozhodně to nejsou jen teroristé.

 

Autor: Tomáš Zeman | úterý 25.2.2014 18:06 | karma článku: 8,47 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Tomáš Zeman

Kdo půjde pracovat do výroby?

Myslím, že k těm, koho koronavirová krize poškodila nejvíce, patří provozovatelé restaurací, barů a hospod. Není lehké podnikat v tomto odvětví, obzvlášť když nevíte dne ani hodiny, kdy vám vláda zakáže pracovat.

14.12.2020 v 18:28 | Karma: 19,66 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Tomáš Zeman

Proč slavíme nový rok právě tuto noc

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč miliony lidí na celém světě se mnohdy dlouhou dobu připravují na jeden okamžik, aby ho povýšili na nejslavnější chvíli celého roku?

31.12.2019 v 21:55 | Karma: 14,60 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zdravý rozum se u nás už vytratil?

Silnice první třídy číslo 9 v úseku mezi Dolním Podlužím a Svorem, vedoucí přes Stožecké sedlo známé spíše pod názvem „Šébr“, je důležitou dopravní tepnou spojující Šluknovský výběžek s českým zbytkem světa.

26.11.2019 v 19:10 | Karma: 26,13 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 13. Velikonoční týden na samém jihu Evropy

Je pátek před květnou nedělí. Sjíždíme lesem větrných elektráren do města Tarifa, které někteří nazývají pueblo blanco, čili bílé město. V tuto roční dobu, kdy všechny barvy jsou tak nějak sytější,

22.4.2017 v 16:44 | Karma: 11,01 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 12. Pod skálou Tárika

Jsme kousek za městem Linea de Concepcion. Sluníčko pálí, ale na pláži ještě fouká studený vítr. Pár lidí se i koupe. Voda je však ještě studená. Máme pár dní do velikonočního týdne.

18.4.2017 v 18:22 | Karma: 10,71 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik