Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měl by se podnikavý člověk bát, aby nebyl nazván podnikatelem?

Proč slova "podnikavý" a "podnikatel" mají v současnosti tak rozdílné konotace, přestože mají společný kořen? Položil jsem si tuto otázku již několikrát a stále více mi připadá že v tom jedou někteří žurnalisté, kteří si neuvědomují, jak důležitou roli v interpretaci jazyka hrají.

Je až s podivem, jak je v současné době vnímáno a interpretováno slovo podnikatel. Skoro se zdá, jako by nemělo s adjektivem podnikavý vůbec nic společného. Na kladné konotaci slova podnikavý se shodne drtivá většina lidí mající češtinu jako mateřský jazyk. Opačně tomu však je v případě slova podnikatel. 

Jsou lidé, kteří význam tohoto slova vnímají jako nějakou společenskou vrstvu, což by se ještě dalo ustát, protože pokud toto slovo použijeme v případě, že chceme specifikovat způsob obživy nějakého člověka, pak je právě slovo podnikatel označení pro jednu alternativu. Ovšem problém nastává už ve chvíli, kdy se tyto alternativy způsobu obživy začnou porovnávat, nebo hodnotit. Potom někteří, zvláště ti jejichž politická orientace je na pomyslné ose hodně na levo, slovo podnikatel vnímají s negativní konotací. Podnikatel může pro takového člověka být i synonymem slova nepřítel, v lepším případě to je člověk jenž si žije nadpoměry, na úkor chudáků "obyčejných" lidí. Na původ této varianty negativní konotace máme celkem snadnou odpověď. Může za to marxistická filosofie, což dál nehodlám komentovat, protože by jsme se dostali do dlouhých úvah nemajících konce.

Je tu však i další část česky mluvící společnosti která přisuzuje slovu podnikatel negativní konotaci a není vůbec zanedbatelná. Dokoce se zdá, že její velikost stále narůstá. Pro tuto část společnosti je slovo ponikatel spojováno s výrazy jako podvodník, nebo dokonce gauner (jak krásné slovo). Do této části samozřejmě patří i mnoho výše jmenovaných "marxistů", protože s politicko-ideologickým výkladem se tento výklad nevylučuje. O tom, že je tento jev ve společnosti již opravdu zakořeněný, vypovídá i skutečnost, že se stále častěji setkáte s lidmi kteří jsou podnikatelé a tomuto označení se zarytě vyhýbají. Používají pro označení svého způsobu obživy raději výrazy jako OSVČ, živnostník, obchodník, apod. Kde hledat původ tohoto jevu?

Možné vysvětlení mě napadlo před několika dny, když jsem pročítal přehled zpráv na webu ČTK. V titulku jednoho z článků se oběvilo toto spojení - ...uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř.... Zamyslel jsem se nad touto větou, která doslova bila do očí, protože jako nadpis článku byla zvýrazněná. No jistě, s Radovanem Krejčířem se v médiích slovo podnikatel pojí ve většině případů. A stejně tak i se jmény mnoha dalších gaunerů. Nikoho příliš nezajímá, že status podnikatele byl v jejich případě pouze formální, protože jim sloužil k realizaci jejich nekalého záměru. Pokud ovšem někdo trestnou činnost a morální úpadek neobdivuje - v případě takového příjemce sdělení by slovo podnikatel bylo opravdu na místě. Ovšem člověk který zastává takovouto interpretaci je vlastně také gauner.

Domnívám se, že někteří žurnalisté si opravdu neuvědomují jakou moc média mají. Není to jen prostředek sdělovací, ale je to i nástroj k formování jazyka a tím i společnosti. Těsný vztah mezi jazykem a společností, nebo chcete-li - jazykem a kulturou, není přeci již dávno ničím objevným. Tito žurnalisté by si měli co nejdříve uvědomit, že  nazývají-li gaunery podnikateli, dělají zároveň z podnikatelů gaunery. Nebo je to snad jejich záměrem? Ne, ne, tak hluboko jsme snad neklesli.

Pozitivní konotace slova podnikatel zůstala kdesi v historii, adjektivum podnikavý však zní stále libě. Jazyk dokud je používán, je živý. A základní vlastností živého je neustálá přeměna. To vše s pokorou přijímám. Zato moc médií tuto změnu řídit - to mě nepřestává děsit. Měl bych snad s pokorou přijmout i tuto skutečnost?

Autor: Tomáš Zeman | pátek 7.2.2014 21:49 | karma článku: 13,75 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Tomáš Zeman

Kdo půjde pracovat do výroby?

Myslím, že k těm, koho koronavirová krize poškodila nejvíce, patří provozovatelé restaurací, barů a hospod. Není lehké podnikat v tomto odvětví, obzvlášť když nevíte dne ani hodiny, kdy vám vláda zakáže pracovat.

14.12.2020 v 18:28 | Karma: 19,66 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika

Tomáš Zeman

Proč slavíme nový rok právě tuto noc

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč miliony lidí na celém světě se mnohdy dlouhou dobu připravují na jeden okamžik, aby ho povýšili na nejslavnější chvíli celého roku?

31.12.2019 v 21:55 | Karma: 14,60 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zdravý rozum se u nás už vytratil?

Silnice první třídy číslo 9 v úseku mezi Dolním Podlužím a Svorem, vedoucí přes Stožecké sedlo známé spíše pod názvem „Šébr“, je důležitou dopravní tepnou spojující Šluknovský výběžek s českým zbytkem světa.

26.11.2019 v 19:10 | Karma: 26,13 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 13. Velikonoční týden na samém jihu Evropy

Je pátek před květnou nedělí. Sjíždíme lesem větrných elektráren do města Tarifa, které někteří nazývají pueblo blanco, čili bílé město. V tuto roční dobu, kdy všechny barvy jsou tak nějak sytější,

22.4.2017 v 16:44 | Karma: 11,01 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Tomáš Zeman

Zápisky z cesty - část 12. Pod skálou Tárika

Jsme kousek za městem Linea de Concepcion. Sluníčko pálí, ale na pláži ještě fouká studený vítr. Pár lidí se i koupe. Voda je však ještě studená. Máme pár dní do velikonočního týdne.

18.4.2017 v 18:22 | Karma: 10,71 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 518x
Tomáš Zeman.

Seznam rubrik